More Stories

SexÖThe Hot Topic!





Sex and Sexuality Quiz
Author: Shoutout Staff





1. Abstinence is the best way to protect yourself 
from pregnancy or STDs. 
(True/False)
  
Answer: True. Thereís always a risk involved 
with sex. Staying totally abstinent is the best way to 
protect yourself. Abstinent means no sex, in any 
fashion, at all!

2. A girl canít get pregnant if she hasnít started 
her period yet. 
(True/False)
 
Answer: False. She can get pregnant, even if 
she hasnít started her period yet. Before she starts 
her first period, she will ovulate (release an egg), 
that egg can be fertilized on its way to her uterus 
(before she starts her first period).

3. A girl can get pregnant if she has sex with a 
guy while on her period. 
(True/False)
  
Answer: True. Although there are times when 
itís more likely for a woman to get pregnant, it is 
never impossibleóespecially depending on her monthly 
cycle. Always use protection!

4. Teens are not as likely to get HIV. 
(True/False)
  
Answer: False. Teens are the fastest growing 
group of new HIV cases around the world.

5. Sexually active teens are at high risk of 
sexually transmitted diseases.
(True/False)
  
Answer: True. One in four sexually active teens 
will get an STD. If youíre having sex, use a condom or 
a barrier (dental dam): Itís the best way to protect 
yourself and your partner.

6. There are times when itís OK to force sex. 
(True/False)
  
Answer: False. It is never OK to force sex, no 
matter what someone is dressed like, if they drank too 
much, or even if they said yes and then changed their 
mind.

7. Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender and Queer 
Youth are often harassed at school. 
(True/False)
  
Answer: True. A recent survey found that more 
than 80 percent of LGBTQ students have been harassed, 
and said that school faculty and staff hardly ever do 
anything about the harassment.

8. Teens have a right to confidential sexual health 
services.
(True/False)
  
Answer: True. In California there is a 
confidentiality law, which allows teens to keep these 
services confidential. Make sure to tell your doctor 
that you want your records kept confidential. If you 
donít want the information to show up on your parentís 
insurance you can apply for FamilyPACT, otherwise 
known as the ďgreen cardĒ (Planned Parenthood and 
Salud Para La Gente can help you). Itís a very simple 
form, you just need to ask.

9. Condoms are almost 100 percent effective in 
preventing pregnancy and STDs.
(True/False)
  
Answer: True. When used correctly condoms are 
almost 100 percent effective. There are some simple 
tips for using them correctly such as checking the 
expiration date, using lubrication, washing your hands 
after discarding a used condom and never reusing a 
condom. If you want more information visit: www.shoutoutnews.org!

10. Emergency Contraception, otherwise known as 
the ďmorning after pillĒ must be used within 24 hours 
of unprotected sex. 
(True/False)
  
Answer: False. You have up to five days after 
unprotected sex to use Emergency Contraception. EC is 
75-89 percent effective at preventing an unwanted 
pregnancy. EC does not abort a pregnancy, instead it 
either keeps ovulation from happening, keeps egg from 
being fertilized, or keeps an egg from implanting in 
the uterus.

11. Pulling out is a good back up plan for 
preventing pregnancy. 
(True/False)
 
Answer: False. Pulling out is not a good way to 
prevent pregnancy. If you are having unprotected sex 
(including pulling out) there is an 80 percent chance 
of getting pregnant with one year.